ADVERTISEMENT
Δρ Κύπρος Χρυσοστομίδης
Kypros Chrysostomides, author
Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για την παγκόσμια κοι- νότητα/ανθρωπότητα, την Ευρώπη, την Κύπρο και το Κυπριακό, περίοδο και συγκυρία αμφι- σβήτησης Αρχών και Αξιών -που προσδιόρισαν τη μεταπολεμική διεθνή δικαιοταξία- το ανά χεί- ρας πόνημα του Κύπρου Χρυσοστομίδη αποτε- λεί μια ακόμα αφορμή/ευκαιρία για τον επιβαλ- λόμενο αναστοχασμό όσον αφορά το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσα στο αενάως με- ταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον. Και από αυτή τη σκοπιά, η έκδοση αυτή συνιστά ένα ιδιαίτερο γεγονός, υπενθύμιση και παρακαταθήκη σημα- ντικών εκτιμήσεων/αξιολογήσεων για το μέλλον.
Και τούτο, γιατί ο συγγραφέας είναι μία ξεχωριστή, πολυσχιδής προσωπικότητα της σύγ- χρονης Κύπρου, με μοναδικά χαρακτηριστι- κά και ταυτότητες: ευπατρίδης, πολύγλωσσος επιστήμονας, νομικός με γνώσεις και ήθος, δι- εθνολόγος της ειρήνης και της ανθρώπινης αξι- οπρέπειας, ενεργός πολίτης και πολιτικός με πολύμορφη δράση. Σε μια διαρκή παρέμβαση,
* Ομότιμος Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών Πα- ντείου Πανεπιστημίου, Κοσμήτορας Σχολής Νεάπολις Πάφου, Πρώην Πρέσβυς-Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στο Συμ- βούλιο της Ευρώπης, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου & Διεθνών Σχέσεων.
13
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
αρθρωμένη στην αλληλεπίδραση της πολιτικής με τις νομικές του απόψεις, ένας μαχητικός δρων, που πραγματεύτηκε -όσο λίγοι- όλες τις πτυχές του Κυπριακού Ζητήματος και ιδίως τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διεθνή δι- καιοταξία, με πρόταγμα πάντα το Διεθνές Δί- καιο, μετά από την ανάδυσή της, το 1960, στη διεθνή κοινωνία. (Χαρακτηριστική η συμβολή του με τη μονογραφία του για το The Republic of Cyprus. A Study in International Law, Boston/ Leiden Martinus Nijhoff Publishers, 2000). Σε αυτό συνέβαλε και η βαθιά νομική του παιδεία, η γνώση του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου και η εμπειρία του, πολύ νωρίς, με Διεθνή Όρ- γανα και Θεσμούς -όπως το Συμβούλιο της Ευ- ρώπης. Αυτή η ιδιαίτερη εξοικείωσή του με το Διεθνές Δίκαιο, τον καθοδήγησε στον βηματισμό του μέχρι σήμερα.
Μάχιμος δε νομικός της πράξης στην κυπρι-
ακή έννομη τάξη ως δικηγόρος, διαιτητής κ.λπ., διακρίθηκε για την ευαισθησία του επιστημονι- κού λόγου του, πάντοτε τεκμηριωμένου με τις αρχές και αξίες του Διεθνούς Δικαίου και του ευ- ρωπαϊκού νομικού πολιτισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι πρωταγωνίστησε, από νωρίς, πρωτοποριακά, για ζητήματα της Κύπρου και των πολιτών της, στις πρώτες υποθέσεις-προσφυγές σε διεθνή δι- καιοδοτικά όργανα στο σύστημα της Ευρωπαϊ- κής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο Στρασβούργο, αλλά και στο Δικαστήριο της Ευ- ρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο.